Getuige Omtzigt-gate spreekt

Attentie: kremlintroll.nl verdwijnt. maxfromthewharf.com is mijn nieuwe site.

Op 12 november 2017 verscheen in de serie “Russische invloeden” een artikel in NRC met de kop: “Hoe twijfel rond MH17 in de hand wordt gewerkt”.

En ging verder met: “Over de toedracht van de ramp met vlucht MH17 wordt informatie verspreid die aantoonbaar niet klopt. CDA-politicus Pieter Omtzigt speelt er een actieve rol in.”

Afgelopen dagen heeft uw Kremlin-trol regelmatig op Facebook gechat met de Oekraïnse MH17 ‘nep’-getuige Oleksandr. Nep, omdat hij op 17 juli 2014 zelf niet in het crash-gebied was. Maar op 11 mei was hij wel degelijk bij de bijeenkomst waar NRC over schrijft.

Tot mijn verrassing verblijft getuige momenteel niet in Nederland en ook niet in Zweden waar hij een nieuwe asielprocedure wilde starten. Hij is ook niet in Rusland, maar is naar eigen zeggen in Oekraïne.

Russisch origineel is maatgevend en aan de woorden van Oleksandr is geen letter veranderd. [available also as English version]

De getuige verklaart in vraag en antwoord: ************************************************************************************************

Waarom ben je naar Oekraïne teruggekeerd?

– Max, ik kan niet op alles antwoord geven.

Ik moet weten hoe jouw veiligheidssituatie is.

– Ik ben bang voor veel dingen.

Het Nederlandse publiek gelooft dat jij een pro-Russische provocateur bent en Omtzigt jou heeft geholpen. Jouw plan was de Russische versie te ondersteunen, dat de Boeing is neergehaald door gevechtsvliegtuigen. Dat is wat journalisten zeggen te kunnen bewijzen met geheime geluidsopnamen.

– Dit alles is een leugen. Noch Pieter noch ik hebben conclusies getrokken of gespeculeerd. Dat is de wijze waarop het is gepresenteerd. Jouw land heeft mensen als Pieter nodig. Ik heb nooit een plan gehad. Ook nu niet. Ik heb een positie. De beslissing moet eerlijk zijn en de schuldigen worden bestraft. Als dit Pieter is overkomen, bedenk dan in welke positie ik verkeer. Er is geen sprake van schuld. Er was niet genoeg tijd, dus de fout gebeurde. Dat heeft geen andere oorzaken. De fout werd gebruikt door diegenen voor wie het winstgevend is. En niemand heeft gediscussieerd over welke versie dan ook.

– En ik heb het niet over versies gehad, ik sprak over wat daar gebeurde.

– Het gaat over de mensen die daar wonen, wat zij zagen en waarover zij spraken. Niet over mij.

– Wat betreft de fout. Als ik in de gelegenheid zou zijn gesteld om niet slechts een vraag te stellen, dan zou dit niet zijn gebeurd. Tenminste niet met Pieter. Daarom wil ik weten wat de vertaler heeft gedaan. Wat Alexander namens mij heeft gezegd. Omdat ik zo’n antwoord niet had verwacht. Ik was geshockeerd.

– Max, ik wil Pieter echt helpen.

Ik stel de vraag anders: het lijkt dat Pieter jou een platform wilde geven om de theorie met de gevechtsvliegtuigen naar voren te brengen. Hij schreef zelfs in een sms wat je moest zeggen. Wat denk je hierover?

– Niemand gaf mij instructies en er was geen samenzwering.

Dus, de logica van de versie van de pers: jij ging naar Nederland om geschiedenis te schrijven. Je was politiek gemotiveerd. Rusland helpen en de Buk-versie in twijfel te trekken. Daarna ben je naar Zweden vertrokken en bent nu teruggekeerd naar Oekraïne. Maar in Oekraïne ben je bang, omdat de SBU je al eerder heeft ondervraagd. En deze veiligheidsdienst vermoedt dat jij een pro-Russisch element bent.

– De logica van de pers-versie is niet juist en niet betrouwbaar. Ik heb dit thema niet bediscussieerd, behalve dan met jou, Pieter en Jeroen.

Die avond wilde jij je sympathie betuigen voor de mensen die geliefden hebben verloren. Had jij geen geheime agenda? Wanneer heb je Jeroen voor het eerst ontmoet? Daarnaast wil ik begrijpen hoe de pers deze geschiedenis zo kon opschrijven.

– Ik heb geen verborgen agenda. Ik had geen plannen welke versie dan ook op te leggen aan de onderzoekers of de aanwezigen.

– Wij hebben allen veel mensen verloren. En wij weten wat dat betekent. Mijn sympathie is oprecht.
1 Om mijn condoleances te geven aan familie en vrienden
2 Om in het kort te beschrijven wat er die dag is gebeurd.
3 en de hoop uitspreken dat dit misdrijf zo snel als mogelijk wordt opgelost en de daders hun verdiende straf krijgen.

****************************************************************************************************

Facebooktwitterredditmail